luni, 8 octombrie 2012

Lipsa sau pierderea unui părinte- eveniment traumatizant pentru copil !



      Creștem, ne maturizăm,  ne căsătorim, dăm naștere unui copil care să întregească ideea de familie. Construim proiecte comune in interiorul acestei familii și încercăm să trăim viața cât mai frumos cu putință. Și totuși, deși nu e planificat, uneori intervine decesul unuia dintre părinți, plecarea unuia sau a ambilor în străinătate,sau divorțul, evenimente având conotații negative asupra copilului care este parte din familie. Pierderea unuia dintre părinți poate determina un traumatism psihic cu implicații fie imediate, fie tardive. În cazul copilului de vârsta mica, decesul unui părinte generează fantezie, si copilul continuă să spere într-o reîntoarcere. El se simte abandonat, speriat. Nu se exprimă verbal, ci prin acțiuni: refuz de a asculta de adulți, accese de furie, refuz de a vorbi, probleme legate de alimentație, somn, enurezis. Copilul cu vârsta peste 6-7 ani, înțelege că decesul este permanent. Trăiește sentimente puternice de teamă, furie, tristețe, vinovăție.

    In cadrul ședințelor de psihoterapie, copilul si părintele supraviețuitor vor găsi, alături de psiholog, modalitatea prin care să accepte pierderea si să continue să funcționeze ca o familie.

    Separarea părinte/ copil are drept cauze fie divorțul părinților, fie plecarea unuia in străinatate- situație foarte des întâlnită în ultimii ani. Aceasta separare este resimțită de copil ca un stres, apar senzații de insecuritate emoționala si anxietate. Copilul simte că părintele care a plecat l-a abandonat si deseori, se învinovățește pentru eveniment. În cazul divorțului, factorii determinanți ai problemelor decurg din disciplina ineficientă, pierderea contactului cu părintele plecat, presiunea de a alege un părinte si a face coaliție cu el.

    În cadrul ședințelor de psihoterapie, copilul va învăta să-și exprime sentimentele, și va dezvolta abilități emoționale si sociale pentru a face față separării si a deveni mai rezistent la încercările vieții.

 

Toma Denissa

Consilier psihologic

Psihoterapeut pentru cuplu si familie

0732 126 004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu